"Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri, supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah."

meh join ucu nk?

Tuesday, 29 March 2011

"29th Birthday Giveaway by ukhti aNiM" (^_^)v

Ana telah di tag oleh ‘atok’ tok join GA NI..
Klu nk tau sape atok 2,.leh klik sini...

GA ni sempena ulangtahun ukhti ANIM yg ke-29
Hehe..mude lg 2..
Lom 30-an lg kan ukhti anim?
Hari laher ukhti ni,1 April...sblah je ngn tarikh kaher ana..
Hehe..moge ana bertuah..

Sonang yo nk join GA ni..
Ha..
Ni die syarat-syarat tu...

1. WAJIB follow blog ini dan personal blog saya di sini

2. buat entri bertajuk "29th Birthday Giveaway by aNiM".letak banner GA yang tak berapa comel tu kat entri beserta link ke sini :) sidebar???tak perlu :)
>>klik gmba tok ke blog beliau<<

3. Tag 2 orang kawan.pastikan mereka tau.nak tag 9 orang pun boleh ^_^

4. tinggalkan link dan id anda di ruang komen kat bawah.ingat.ruang komen di entri ini je.kat entri lain tak aci.kat shoutbox pun tak aci :D

5. last but not least, wish la birthday saya ye.hihi.yang ni tak paksa.kalau tak mau pun takpe :)

Di sini,ucu nk amek ksempatan nk ucapkan sanah helwah(slamat ari laher) pade ukhti anim
Moge sntiase dlm rahmat dan lindungan Allah
Kekal bahagie besame kuage tersayang...
Bertambah zuriat..
Dan dipermudahkan segale urusan..
Amin inshaAllah(smbil nyanyi lagu maher zain)

Leh ana bg cket tazkirah..tok di kongsi besame..
Moge ade manfaat

Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).
1 lagi...
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:Orang-orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah mereka yang paling baik akhlaknya dan sebaik-baik manusia daripada kalangan kamu ialah mereka yang paling baik kepada isterinya. (klu kite sbgai isteri,lakukan la sbaliknye ,iaitu baik kpd suami )

Wallahu a’lam

4 comments:

nelly said...

Gud luck !

ucu keyna said...

masyeh nelly ^_^

aNiM said...

salam kenal,

tq sudi join ga saya :)
gudluck dear!

tq 4 d wishes^_^
Amiin..

anak saya suka lagu insyaAllah tu =D
tq 4 d tazkirah juge.

ucu keyna said...

salam kenal kembali ^^,
masyeh kak...
o..yeke?
cium kan anak akk tok kite taw..
hehe..
moge same2 dapat manfaat tok tazkirah 2 ^_________^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kisah ibnu umar dan pengembala kambing

Ini post melekat..xleh nk cabot2 dah…

Nk post terbaru..meh scroll ke atas..

Moge ade manfaat ^_^

Pada suatu hari yang sangat panas, Ibnu Umar keluar bersama dengan seorang kawannya. Di dalam perjalanan, mereka bertemu dengan seorang pengembala kambing di padang pasir. Pengembala tersebut sedang berpuasa. Ibnu Umar terkejut dengan kewarakan pengembala tersebut, sanggup berpuasa di kala cuaca panas sebegitu.

Ibnu Umar ingin menguji kewarakan pengembala tersebut.

Ibnu Umar: Apa pandanganmu jika aku membeli seekor kambing gembalaanmu, dan aku memberinya kepadamu untuk dimakan dagingnya?
Pengembala: Kambing-kambing ini bukan kepunyaanku, aku hanya mengembalanya sahaja. Ini adalah kepunyaan tuanku.
Ibnu Umar: Katakan sahaja kepada tuanmu bahawa kambing itu telah dimakan serigala.

Pengembala tersebut menunjukkan jarinya ke langit lalu bertanya: “ Maka di manakah Allah?”

Ibnu Umar merasa kagum dengan pengembala tersebut, lalu meminta pengembala tadi membawanya berjumpa dengan tuannya. Ibnu Umar membebaskan pengembala tadi dari tuannya, membeli kambing-kambing tersebut dan menghadiahkan kambing-kambing tersebut kepada pengembala tadi.

Kisah ini ditulis oleh Ibnu Jauzi dalam kitabnya 'Safwatus Sofwah'(صفوة الصفوة)(2/188)
Sumber: http://www.saaid.net/tarbiah/116.htm

Moral:

  1. Allah sentiasa ada bersama kita dan memerhatikan setiap amal perbuatan kita walau di mana kita berada dan dalam apa jua keadaan sekalipun.
  2. Berkata benar adalah sangat penting kerana ia merupakan sifat mukmin sejati.
  3. Iman yang tinggi akan membantu kita dalam menghadapi godaan-godaan dunia.(harta benda, hawa nafsu, dan lain-lain)