"Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri, supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah."

meh join ucu nk?

Thursday, 2 June 2011

halamak..awat la dah tlambat ni..hadoi...

Adoiiii..
Kok ucu leh lmbt post entri kan..
2 la..koje bnyk..lame plak dah x on9..
Xpe la..yg pnting..ucu nk post gak entri ni..xkire..
Hehehe
Geng...31 mei ari ape ek?nk tau?
 
Hari Tanpa Rokok SeDunia 2011 :
Geng..tau x yg  31 Mei 2011 telah diistiharkan sebagai Hari Tanpa Rokok Sedunia (World No Tobacco Day 2011) ?
Penggunaan rokok merupakan salah satu ancaman terbesar kesihatan masyarakat di seluruh dunia yang pernah dihadapi di sepanjang abad. Rokok membunuh lebih daripada 5 juta orang setiap tahun – dengan purata seorang mati pada setiap 6 saat dan manjadi penyebab kepada 1 daripada 10 kematian orang dewasa.
Separuh daripada perokok akhirnya akan meninggal akibat penyakit yang berkaitan dengan akibat tabiat merokok. Lebih daripada 80% daripada 1 bilion perokok di seluruh dunia adalah di kalangan penduduk negara yang berpendapatan rendah dan sederhana, di mana beban penyakit yang berkaitan dengan rokok dan penyebab kematian yang paling serius.
Perokok yang mati awal menyebabkan keluarga mereka kehilangan pendapatan, meningkatkan kos penjagaan kesihatan dan menghalang pembangunan ekonomi keluarga mereka.
Tabiat merokok adalah ‘pembunuh yang berperingkat’ dan kerana ada fasa beberapa tahun di antara saat mereka mula merokok dan ketika kesihatan mereka mula menderita, wabak penyakit yang berkaitan dengan tembakau dan kematian baru saja bermula.
Rokok menyebabkan 100 juta kematian pada abad ke-20. Jika tabiat membunuh diri secara perlahan-lahan ini terus berlangsung, merokok akan menyebabkan hingga 1 bilion kematian menjelang pada abad ke-21.

Itu tidak termasuk perokok pasif apabila asap yang mengisi restoran, pejabat, masjid, sekolah atau di rumah turut melibatkan mereka yang tidak bersalah. Tidak ada orang yang selamat daripada kesan buruk asap rokok ini. Setiap kita berhak untuk dapat menghirup udara segar dan bebas dari asap rokok.
Undang-undang larangan merokok akan melindungi kesihatan semua orang samada perokok dan yang tidak merokok, ianya semakin diterima oleh masyarakat, tidak merugikan perniagaan dan menggalakkan perokok untuk berhenti walaupun boleh kita pertikaikan keberkesanannya.
Pemimpin-pemimpin kerajaan dan masyarakat, agensi kerajaan dan rakyat Malaysia keseluruhannya mestilah terus komited untuk mengurangkan jumlah orang ramai yang merokok dan membenteras kemunculan perokok-perokok baru terutamanya di kalangan generasi muda kita.


Apatah lagi sebagai umat Islam, rokok adalah sesuatu yang dilarang oleh ajaran Islam dan meninggalkannya adalah satu kemestian. Berhadapan dengan bulan Ramadhan al Mubarak yang semakin hampir tibanya, inilah saat terbaik untuk semua kita memulakan kehidupan baru dengan semangat yang lebih tinggi.
Sebagai seorang muslimah dan jugak sbgai rkyt malaysie yg prihatin (cewah) maka ucu  merayu supaya anda berusaha untuk berhenti merokok. Kalau pun anda tidak merokok, anda mesti membantu si dia yang terdekat dengan anda untuk berusaha gigih bagi meninggalkan terus tabiat buruk ini….
Selamat berjuang.
ps >> skang dah bln rejab kan?yok puase ramai2 nk :)
geng..yok amalkan doa ni ye..moge kite dapat bertemu dgn ramadhan taun ni..

9 comments:

ZORA said...

baru tau ade hari rokok sedunia..huuuh

so jgnlah merokok...:P

ucu keyna said...

hehe..
peace ^_^

Miss Ran said...

yeah br tau ari tu ari rkok sdunia

main post je psl rokok=P

wildorchid said...

tengoklah bebudak sekolah sekarang....baik laki atau pompuan....merokok selamber jer depan public...isk..isk...

ucu keyna said...

miss ran >> hehe :)

wildorchid >> dnie akhir zaman =.='

khairunnisa ar alhan said...

setuju!no smoking!stop smoking!
passive smoker pon kne tempiasnye...

p/s:rasa tak sbr pulak nak bertemu bln ramadhan

Hadi said...

:)kempen anti merokok ni...jom komen entri terbaru saya.. Who wants to be a millionaire edisi blogger. http://www.kembarahadi.com/2011/06/tak-tahu-yang-mana-satu.html

Aida Omar said...

kalau buat kempen hari-hari tanpa rokok sedunia boleh x? hehe

Syukri Kamaruddin said...

tapi ada je yg merokok hari tu :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kisah ibnu umar dan pengembala kambing

Ini post melekat..xleh nk cabot2 dah…

Nk post terbaru..meh scroll ke atas..

Moge ade manfaat ^_^

Pada suatu hari yang sangat panas, Ibnu Umar keluar bersama dengan seorang kawannya. Di dalam perjalanan, mereka bertemu dengan seorang pengembala kambing di padang pasir. Pengembala tersebut sedang berpuasa. Ibnu Umar terkejut dengan kewarakan pengembala tersebut, sanggup berpuasa di kala cuaca panas sebegitu.

Ibnu Umar ingin menguji kewarakan pengembala tersebut.

Ibnu Umar: Apa pandanganmu jika aku membeli seekor kambing gembalaanmu, dan aku memberinya kepadamu untuk dimakan dagingnya?
Pengembala: Kambing-kambing ini bukan kepunyaanku, aku hanya mengembalanya sahaja. Ini adalah kepunyaan tuanku.
Ibnu Umar: Katakan sahaja kepada tuanmu bahawa kambing itu telah dimakan serigala.

Pengembala tersebut menunjukkan jarinya ke langit lalu bertanya: “ Maka di manakah Allah?”

Ibnu Umar merasa kagum dengan pengembala tersebut, lalu meminta pengembala tadi membawanya berjumpa dengan tuannya. Ibnu Umar membebaskan pengembala tadi dari tuannya, membeli kambing-kambing tersebut dan menghadiahkan kambing-kambing tersebut kepada pengembala tadi.

Kisah ini ditulis oleh Ibnu Jauzi dalam kitabnya 'Safwatus Sofwah'(صفوة الصفوة)(2/188)
Sumber: http://www.saaid.net/tarbiah/116.htm

Moral:

  1. Allah sentiasa ada bersama kita dan memerhatikan setiap amal perbuatan kita walau di mana kita berada dan dalam apa jua keadaan sekalipun.
  2. Berkata benar adalah sangat penting kerana ia merupakan sifat mukmin sejati.
  3. Iman yang tinggi akan membantu kita dalam menghadapi godaan-godaan dunia.(harta benda, hawa nafsu, dan lain-lain)